Glimt fra arkivene: Skogland-albumet

Haugesund Sjømands- og Skipperforening har lånt Rederiarkivene et spennende fotoalbum som vi har digitalisert og lagt ut på Digitalarkivet. Albumet er satt sammen av John Sørhaug og ble gitt til Sjømannsforeningen i januar 1968.

Dette er et album over skipene Skogland-familien hadde i sine rederier, fra T.H.Skoglands D/S «Heim» i 1899 til Valdemar Skoglands siste skip M/S «Valhall» i 1966.

Inne i albumet ligger det avisutklipp, informasjonskort og en kronologisk liste over skipene, og ikke minst er det fotografier eller prospektkort av de aller fleste med grundige notater om skipets historie og navn på skipsførere. Bakerst i albumet finnes også en del fotografier og kopier av informasjonskort om skip seilt av Theodor J. Sørhaug på tidlig 1900-tall.

Klikk her for å gå til Digitalarkivet og albumside 1, så du kan bla deg gjennom hele albumet!

Under får du noen smakebiter på hva du kan finne. Når du klikker på bildene under, kommer du til albumsiden slik den ligger på Digitalarkivets nettside – der kan du zoome inn på detaljene!

Seilskipet «General Gordon» var bygget i Liverpool i 1886, og ble solgt til E.H. Kongshavn i Haugesund i 1905. T.H. Skogland & Søn kjøpte skipet i 1916. Skipet seilte på Sør-Amerika, og forliste i 1919 på vei fra Buenos Aires til Charleston med mais.
«General Gordon» hos Skipshistorie.net

Seilskipet «Perseverance» har vi ikke funnet noe om på norske skipsfarts-sider på nettet. På informasjonskortet i albumet står det at skipet var bygget i Grimsby i 1866, og det har vi funnet dokumentasjon på i denne oversikten over Grimsby-skip. Der er navnet stavet som «Perseverence», registrert eier James Gunhouse, Grimsby 1880.

I følge albumet ble hun innkjøpt av Theodor Hansen, Birger Pedersen, John A. Døsseland og Theodor J. Sørhaug i 1903, ombygd til dampskip og solgt videre til Carl Olsen, Avaldsnes i 1917. En veldig flott skute som vi gjerne skulle visst mer om skjebnen til!

T.H. Skogland brukte i en periode mye familienavn på skipene sine. D/S «Solveig Skogland» var i rederiets eie fra 1916 til hun forliste på reise mellom Bilbao og Cardiff i 1923. D/S «Laura Skogland» var bygget i Canada i 1902. Hos Sjøhistorie.no står det at skipet ble kjøpt 1919 av Skogland og eid av ulike datterselskaper til hun ble solgt til Italia for opphogging i 1933. I albumet står det «kjøpt 1926», som antagelig er tidspunktet skipet ble overtatt av Valdemar Skogland A/S.

D/S «Solveig Skogland» hos sjøhistorie.no

D/S «Laura Skogland» hos sjøhistorie.no

«Valhall» var et navn som ble brukt flere ganger hos Skogland. På denne albumsiden ser vi den andre D/S «Valhall» øverst. Dette skipet var bygget i USA som «Otis Skinner» 1943 og deltok i 2. verdenskrig i Stillehavet. Det ble kjøpt av Skogland i 1947, og ble solgt i 1965.

D/S «Valhall» hos sjøhistorie.no

Nedenfor ser vi M/S «Frost», som ble bygget i Brandasund for Valdemar Skogland i 1946 som fiske- og fraktefartøy.

Foto av M/S Frost under sildefisket 1955

På samme oppslag i albumet finner vi et flott bilde fra sildefiske med M/S «Frost», med underteksten «2.800 hl sild 29/1 1955».

M/S «Frost» hos skipshistorie.net

Tusen takk til sjømannsforeningen for lånet av albumet, og muligheten til å bevare det digitalt for ettertiden!