Statuen «Fiskerne» er 100 år i år!

Mandag 22. desember 1919 erklærte Konsul B. Stolt-Nielsen at han ville gi statuen «Fiskerne» i gave til byen. Statuen, laget av kunstner Sofus Madsen er den dag i dag kanskje Haugesund sentrums mest kjente landemerke og møteplass, og i år fyller den altså 100 år.

I dag er det kanskje selvsagt for mange at det er her statuen hører hjemme, men Madsen laget opprinnelig statuen 8-10 år før den ble utstilt i Haugesund. Planen var at statuen skulle stå i Bergen, men bybrannen i Bergen førte til at slike prosjekter havnet i baksetet.

14. desember 1919 åpnet Madsen en utstilling i Haugesund, der en miniatyr av «Fiskerne» var en av statuene utstilt. I samtale med Haugesund Dagblad ble muligheten for å reise statuen i Haugesund brakt på bane. Kunstneren fattet straks interesse for forslaget, det samme gjorde konsul B. Stolt-Nielsen, som da var stortingsrepresentant i Oslo. Da han fikk lese om forslaget i Haugesunds Dagblad tok han straks kontakt med redaktøren og informerte om at han var villig til å betale hele summen for reisningen av statuen, og bad dem gå i gang «hurtigst mulig» (Haugesunds Dagblad 1919). Fiskerne kostet Stolt-Nielsen 31 000, noe som tilsvarer over 400 000 i dag (Eilertsen 2000).

Planen var å avduke statuen 17. mai 1920, men da gipsavstøpningen var klar i februar samme år viste deg seg at ingen norske støperier var i stand til å støpe den i bronse til gitt tid. Oppdraget endte i København, på Jensens brocestøberi. De tok mål av seg å ha statuen klar før 17 mai 1920. I seg selv var dette en ambisiøs tidsplan, men så gikk den danske regjeringen uventet av, noe som førte til generalstreik i landet og støpningen ble forsinket med flere uker. Det endte med at avdukingen i Torgbakken fant sted 2. pinsedag 1920.

 «Ingen vil nu beklage at gruppen har faat sin plads der. Midt i byens hjerte staar den – foran den ligger sundet – med en trafik saa livlig som faa steder i vort land, omkring den pulserer byens liv – det liv som er skapt ved de mænds virke, som «Fiskrene» symboliserer.

Haugesunds første monument er netop symbolet paa «byen som er bygget paa sildeben».»

                                                                                                                                                                            Haugesund Dagblad 22.5 1920, s. 5

Dagen for avduking var byen fullstappet av folk, solen skinte på blå himmel og konsul B. Stolt-Nielsen må ha vært svært fornøyd med å kunne gi byen det han selv omtale som Haugesunds første ordentlige statue. Aviser fra hele landet dekket begivenheten, og i Christiansands Tidende kunne man lese: «Jubelrop hilste symbolet paa den bedrift som har skapt byen og gjort den til det den er i dag.» (Haugesunds Dagblad 1920, 27.5)

I Stavangeren kunne man lese at «Allerede i 4-tiden var torvet fuldstappet og i alle gater myldet det med folk mot «avsløringen». Over kvælvet sig blaa himmel med varm, sterk sol, sundet var blikstille, men det var dog saapas, at flaggene foldet sig ut oppe i byen.» (Haugesunds Dagblad 1920, 27.5)

 

 

 

Den dag i dag står fiskerne der og viser vei ned Torgbakken og ut mot sundet og havet utenfor. Byen bygget på sildabein har kanskje rettet blikket innover i større grad enn da statusen ble reist, men likefult står de der og minner alle som husker å se opp, om hvor Haugesund har sine røtter.

 

 

Kilder:

Eilertsen, G. (2000) Rederne og byen. Hovedoppgave i historie. Universitetet i Bergen.
Haugesund Dagblad (1919, 25.5) Det første vestlandske sangerstevnet i Haugesund.
Haugesunds Dagblad (1920, 22.5) «Fiskerne»’s avsløring 2. pinsedag.
Haugesunds Dagblad (1920, 27.5) «Fiskerne»’s avsløring.

 

Bilder eid av Haugalandsmuseene:

Konsul B. Stolt-Nilsen ved avsløringen av «Fiskerne» som han skjenket byen i 1920. : https://digitaltmuseum.no/021018420820/konsul-b-stolt-nilsen-ved-avsloringen-av-fiskerne-som-han-skjenket-byen

Sommer. Folkemengde samlet ved «Fiskerne» i Torgbakken. Flere flagg oppe. Vår Frelsers Kirke i bakgrunnen. Hverdagsfoto: https://digitaltmuseum.no/021017119675/sommer-folkemengde-samlet-ved-fiskerne-i-torgbakken-flere-flagg-oppe-var

Haugesund-Torvet: https://digitaltmuseum.no/021015474356/haugesund-torvet