Fra Haugesund kommune

Den 16. november åpnes den nye fag- og forskningsavdelingen ved Haugesund bibliotek. Avdelingen er bygget opp rundt Rederiarkivene; et samarbeidsprosjekt mellom Byarkivet i kommunen og Haugesund bibliotek med mål å bevare og formidle sjøfartshistorie i Haugesund.

Rederiarkivene er en samling av mange av byens kjente rederier, og arkivene etter disse. Vi håper disse arkivene kan bli en berikelse for byen og for lokalhistorien på Haugalandet. Dette er viktige historiske kilder som belyser byens og landets identitet og utvikling. Arkivene strekker seg fra 1870-tallet frem mot 1990-tallet, og inneholder alt fra dagbøker, møteprotokoller, befraktningsdokumenter til bilder, film og mannskapslister.

Dette er store mangfoldige samlinger som vil ha fysisk plassering både på arkivet og i biblioteket, men tilgangen til materialet vil bli via Haugesund bibliotek. Det vil si at du etterhvert kan søke i alt materialet via bibliotekets katalog og registre, og få tilgang til alt som ikke er klausulert på grunn av personvern eller opphavsrett. Prosjektet tar også mål av seg å digitalisere deler av samlingene, og legge dem ut på Digitalarkivet; Søk i skanna arkiver

Prosjektet Rederiarkivene – Haugesund kommer til å fortsette også etter at avdelingen er åpnet. Det er mye som enda må ordnes og tilgjengeliggjøres, og arbeidet med digitalisering er tidkrevende. Det vil komme egne nettsider på plass, og prosjektet har allerede sine egen facebooksider hvor man kan følge med på arbeidet som gjøres; https://www.facebook.com/rederiarkivene/

Åpningen av Rederiarkivene markerer at to års hardt arbeid har ført frem- og endelig kan arkivene gis tilbake til byen. Vi håper du vil være med oss å feire dette, og inviterer derfor til storstilt feiring den 16. november! Alle arrangement frem til kl 16.00 er gratis og åpne for alle.

Rederiarkivene på Haugesund folkebibliotek.

 Utskrift