Fra Maritimt Forum

Arkivene etter Knutsen OAS, Haaland, Brummenæs & Torgersen, Amlie, Skogland og Wrangell & Co. m.fl. er snart tilgjengelig i nyrenoverte Haugesund Folkebibliotek.

Biblioteket ble åpnet den 14. september. Den 16. november blir det en særskilt markering av sjøfartshistorien. Da presenteres arbeidet som er gjort med de gamle rederiarkivene. Disse er nå samlet sammen, systematisert og plassert i et rullearkiv som skal være åpent for publikum. Etter hvert vil mye av arkivmaterialet også bli digitalisert.

Siri O. Vikse har stått bak arbeidet med rederiarkivene. Samlet kostnad har vært 2,3 millioner kroner hvorav biblioteket selv har stilt opp med 950.000 kroner. Nasjonalbiblioteket har stilt opp med 790.000 kroner.

Maritimt Forum og Haugesund Rederiforening har deltatt i en referansegruppe for arbeidet som har pågått med rederiarkivene. Rederiforeningen har bevilget 90.000 kroner til informasjonsspredning.

– Vi tror dette arkivet kan danne grunnlaget for et sjøfartshistorisk forskningsmiljø i Haugesund. Det som snart står klart til bruk, er ganske unikt i Norge, sier Sverre Meling jr. som har representert nevnte maritime organisasjoner i referansegruppen.

Hele byens og regionens befolkning inviteres til den 16. november. Siri O. Vikse håper på godt besøk fra den maritime næringen.

Program:

Fra 10.00 til 16.00 blir det åpent bibliotek og skipsrebus i Bibliotekparken

12.00: Diktopplesning ved Marianne Hirzel

12.15: Åpning ved Siri Vikse

12.30: Haugesunds sjøfartshistorie ved Sverre Meling jr. (1. etasje)

12.30: Maritim fortellerstund ved Mari J. Nilsen (2. etasje)

13.15: Bli med i rederiarkivene ved Siri Vikse

14.00: Barnekonsert

14.15: Bli med i rederiarkivene ved Siri Vikse

15.00: «Rederinnene» ved Scenekraft

19.00: Konsert i biblioteket med Storm Weather Shanty Choir. Denne krever billett som kjøpes på TicketCo